04/04/2019

Trouwe Liefde, Hosea 9:10-17

Leef je Geloof, Hillie Snoeijer: Hosea 9:10-17


















WEEK 4 DAG 4
LEES: Hosea 9:10-17, Deuteronomium 28:64-65, Psalm 77:8-10
SOAP: Hosea 9:17
Voor meer verdieping: Psalm 77


SCRIPTURE (Schrift: noteer het betreffende bijbelvers, eventueel in meerdere vertalingen)
  • Hosea 9:17
    Nieuwe Bijbelvertaling:
    Mijn God zal hen verwerpen want zij hebben niet naar hem geluisterd. Zij zullen dolen onder vreemde volken.

    Het Boek: Mijn God zal hen verwerpen, omdat ze niet wilden luisteren. Ze zullen rondzwerven onder andere volken, zonder eigen huis of haard.

    Basisbijbel:Hosea zegt:– "Mijn God zal niet meer naar hen omkijken, omdat ze niet naar Hem hebben willen luisteren. Ze zullen rondzwerven bij andere volken.
OBSERVATION (Observatie: noteer een aantal dingen die je opvallen)
De ontrouw van het volk is feitelijk al vroeg begonnen. Toen God Israël vond in de woestijn en daar naar haar omkeek, had God grootse verwachtingen van hen. De eigenaar van een wijngaard is blij wanneer hij de eerste druiven opmerkt aan de tros. In de eerste vroege vijgen van de vijgenboom wordt de belofte gezien van een rijke oogst. Zo verwachtte God ook dat het volk dat Hij uit Egypte geleid had de belofte inhield van een nageslacht dat Hem zou dienen. Hij genoot van die eerste tijd met hen in de woestijn. Maar al snel werd Hij in hen teleurgesteld. Bij Baäl Peor liepen ze al andere goden achterna. (Baäl-Peor was een Moabitische afgod, Baäl, die op de berg Peor vereerd werd. Peor was de plaats waar de Israëlieten - door de raad van Bileam - zich bezondigden aan de verering van die plaatselijke Baäl ( zie Num. 25:1-18; Deut. 4:3; Joz. 22:17; Ps. 106:28-31). Dit riep Gods woede op en Hij trof hen daar met een plaag.)
De zonden en afgoderij van het volk in de dagen van Hosea doet denken aan wat destijds bij Baäl Peor gebeurde. Daarom zal de luister van Efraïm even snel van hem wijken als een snelvliegende vogel. Zijn luister bestaat nu nog uit vele nakomelingen. Maar de vloek van kinderloosheid zal het volk treffen. Er zullen geen kinderen meer geboren worden. En als ze al kinderen zullen grootbrengen dan zal God hen die toch weer afnemen. Hij zal hen kinderloos maken. Totdat er geen kinderen meer zullen zijn. Dat grote onheil komt over hen wanneer God van hen wijkt. Het land ligt er nu nog prachtig bij, maar het zal niet lang meer duren voor het zal veranderen in een slagveld en hun zonen zullen omkomen in de strijd.
In vers 14 gaat Hosea's prediking over in gebed. Heer, u moet uw volk wel straffen, maar straf hen niet te zwaar. Hij bidt om genade. Zorg ervoor dat ze geen ​kinderen​ meer krijgen. Het verschrikkelijke lot dat het volk zal treffen doet Hosea bidden dat de vrouwen niet zwanger zouden worden en dat kinderen als zuigelingen zouden sterven, zodat ze niet het vreselijke lijden hoefden te doorstaan dat zou komen.
In Gilgal bleek hoe slecht en verdorven ze waren. Het was daar een brandhaard van afgoderij. Van toen af ging God hen haten. Vanwege hun slechtheid zal God hen verdrijven uit zijn land. Hij zal hun zijn liefde niet meer geven. Het lot van Efraïm staat vast: zijn wortel zal verdorren. Ze zullen worden als een boom zonder vrucht. Ze verwachten hun vruchtbaarheid van de afgoden, maar God zal hen treffen in hun vruchtbaarheid. Ook al brengen ze kinderen voort, dan zal God die kinderen doden. God zal hen verwerpen, omdat ze niet naar Hem wilden luisteren. Ze gaan hun ondergang tegemoet. Ze zullen rondzwerven onder vreemde volken, zonder eigen huis en haard.

Treffend vind ik dat deze dingen al in Deuteronomium 28 en 29 beschreven staan. De vervloekingen van het verbond zullen over hen komen wanneer ze het verbond schenden. Dat is de reden waarom God in woede tegen het land uitbarst. In zijn woede zal Hij hen wegrukken uit hun land en hen wegslingeren naar een ander land. In Deuteronomium 28: 63 staat: En zoals de HEER er eerst vreugde in vond om u te ​zegenen​ en in aantal te doen toenemen, zo zal hij u dan met vreugde te gronde richten en uitroeien. U zult worden weggerukt uit het land dat u in bezit zult nemen,want de HEER zal u uiteenjagen en onder alle volken verstrooien, tot in de verste uithoeken van de aarde. Daar zullen ze een kwijnend bestaan leiden en geen rust vinden.

Psalm 77 sluit hier helemaal bij aan. Hier roept Asaf het uit tot God. Hij zucht, is rusteloos en kan geen troost vinden. Hij roept het in de verzen 8-10 uit: Zou de Heer voor eeuwig verstoten, zou hij niet langer ​liefhebben? Is zijn trouw voorgoed verdwenen, zijn woord voor eens en altijd verstomd? Vergeet God ​genadig​ te zijn, verbergt zijn ontferming zich achter zijn toorn? Je proeft zijn ellende, hoe hij gebukt gaat onder Gods straffende hand.

Gelukkig mogen wij weten dat God niet voor eeuwig verstoot. Zijn trouw is niet voorgoed verdwenen. God kwam met een beter verbond, het Nieuwe Verbond. Dit verbond is niet gebaseerd op het naleven van de wet, maar op geloof in Christus en wat Hij voor ons deed. Hij belooft ons dat Hij niet meer de zonden zal gedenken. Hij heeft ze weggedaan om wat Christus heeft volbracht aan het kruis van Golgotha. Hij droeg de straf in onze plaats. Daarom mogen wij rust en vrede vinden bij God. Zijn toorn is niet voor altijd. Hij kan ons weer genade betonen dankzij Christus.

APPLICATION (Toepassing: Wat betekent dit voor vandaag en voor mij?)
Denk niet te gemakkelijk over zonden. Met onze zonden krenken we God tot diep in Zijn hart. Tegen de achtergrond van dit donkere gedeelte uit Hosea 9 mag je nog meer waardering krijgen voor wat Jezus voor ons heeft gedaan. Proef Gods woede en zie hoe die niet jou trof, maar neerkwam op Jezus. Wat heeft het Jezus veel gekost om ons rust en vrede met God te kunnen schenken. Daar kunnen wij nooit genoeg dankbaar voor zijn.

PRAYER (Gebed: spreek met God over wat je hebt geleerd)
Heer, wat proeven we in Hosea 9 Uw woede en teleurstelling. U verwachtte zoveel van het volk Israël, maar ze keerden U de rug toe om andere goden achterna te lopen. Uw liefde sloeg om in haat. U ging hen straffen door hen uit uw land te verwijderen en hen te treffen met onvruchtbaarheid. Heer, laat dit deel mij helpen om U serieus te nemen. Om niet weg te lopen van Uw liefde, maar Uw liefde juist te beantwoorden. Heer, dank U wel dat U kwam met een beter verbond. Van dit verbond mogen wij de zegen ervaren, omdat Christus de vloek voor ons droeg. Dank U wel dat U dat voor ons mogelijk hebt gemaakt. U blijft niet voor eeuwig toornen. Uw genade overtreft Uw woede. U wilt ons rust en vrede geven, omdat de zonden zijn vergeven en weggedaan. Daarvoor willen we U en Christus prijzen tot in eeuwigheid. Amen.

Hillie Snoeijer
Leef je geloof

BOEKENTIP: BEVRIJDENDE LIEFDE (FRANCINE RIVERS)
Voor wie meeleest met de bijbelstudieserie over Hosea (en natuurlijk voor iedereen die van lezen houdt), kan ik het boek "Bevrijdende Liefde" van Francine Rivers aanbevelen. Het is heel mooi om dit boek te lezen naast de bijbelstudie over Hosea. Francine plaatst met deze roman het bijbelverhaal van Hosea tegen de achtergrond van de negentiende eeuw. De onvoorwaardelijke liefde van Michael Hosea voor Angel laat zien hoever God gaat in Zijn liefde voor ons. Heeft Gods onvoorwaardelijke liefde het verzet in jouw hart al doen smelten? Staat jouw hart al open om Gods liefde te ontvangen en te beantwoorden? Een aanrader om te lezen!


Koop bij bol.com

Cadeauwinkel




Boeken nodig? Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/product
dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik een deel van de verkoopopbrengst ontvang.
Gun mij dit voordeel en bestel je boeken via mij.
Hartelijk dank daarvoor!

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts:

Steun Leef je geloof met je aankoop bij Bol.Com

bol.com Partner Koop bij bol.com
Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/produkt dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik daar een kleine provisie voor krijg.
Gebruik de "Koop bij Bol.Com"-button om naar de site van Bol.Com te gaan.
Bedankt voor je bestelling via mij!