10/04/2019

Trouwe Liefde, Hosea 12:2-9

Leef je geloof, Hillie Snoeijer: Hosea 12:2-9


















WEEK 5 DAG 3
LEES: Hosea 12:2-9, Joël 2:13
SOAP: Hosea 12:7
Voor meer verdieping: Genesis 32:24-32


SCRIPTURE (Schrift: noteer het betreffende bijbelvers, eventueel in meerdere vertalingen)
  • Hosea 12:7
    Nieuwe Bijbelvertaling:
    Keer voorgoed terug naar die God. Laat je leiden door ​liefde​ en recht. Blijf voortdurend hopen op je God.

    Het Boek: Ga toch terug naar God. Laat uw leven leiden door het principe van de liefde en rechtvaardigheid. En verwacht altijd veel van Hem die uw God is.

    Basisbijbel: Volk van Jakob, ga nu net als Jakob terug naar je God. Leef zoals Hij het wil. Vertrouw in alles op Hem.
OBSERVATION (Observatie: noteer een aantal dingen die je opvallen)
Israël, het volk van Jakob, vertrouwt op de verkeerde dingen. Ze stapelen leugen op leugen en plegen steeds weer geweld. Ze sluiten een verbond met Assur en proberen de vriendschap van Egypte te kopen met olijfolie. De Here voert een geding tegen Juda. Hij zal hun boze daden vergelden. Er wordt in dit gedeelte verwezen naar Jakob die destijds streed met zijn broer Ezau. Met list en oneerlijke middelen probeerde hij zijn doel te bereiken. Net zoals het volk Israël nu ook doet. Maar dan met dit verschil dat Jakob streed om Gods zegen. Toen Jakob volwassen werd, streed hij moedig met God en won van Hem. Hij smeekte God of Hij hem wilde zegenen. Jakob vond God in Bet-El. God sprak daar met hem. Volk van Jakob, ga nu net als Jakob terug nar je God. Zoek je kracht bij Hem en niet bij de volken rondom je. Leef zoals Hij het wil. Laat je leiden door liefde en recht. Vertrouw in alles op Hem. Maar nee, het is zo dat Israël door bedrog en leugen wordt beheerst, ze doen niets liever dan bedriegen. Ze voelen zich al rijk gezegend en beseffen niet dat ze zondig handelen met hun bedriegerij.

Joël: Keer terug naar God. Dan zal Hij medelijden met jullie hebben. Want Hij is geduldig, liefdevol en goed. Kom toch terug! Dan zal Hij zijn plannen misschien wel veranderen. Dan zal Hij jullie misschien niet straffen met de rampen waarover Hij heeft gesproken.

Genesis 32: 24-30 Op zijn tocht terug naar Kanaän , stuurt Jakob boden vooruit naar zijn broer Esau. De boden komen terug en melden dat Esau hem tegemoet komt. Jakob is bang dat Esau hen zal doden. Jakob bidt tot God met de vraag om hem te redden uit de handen van Esau. Hij bedenkt een plan en hoopt Esau met geschenken gunstig te stemmen. De anderen gaan alvast vooruit, Jakob blijft op een gegeven moment alleen achter. In de nacht worstelde Jacob met God. Bij het aanbreken van de dag wil God gaan, maar Jakob smeekt om zijn zegen. Jakob krijgt van God dan een nieuwe naam. Voortaan zal hij Israël heten omdat hij met God en mensen gestreden heeft en gewonnen heeft.

APPLICATION (Toepassing: Wat betekent dit voor vandaag en voor mij?)
Steun niet op mensen, maar zoek je kracht bij God alleen. Ieder die vervreemd geraakt is van Hem, roept Hij steeds weer op om naar Hem terug te keren. Hij roept op tot een leven van liefde en recht.  Hij is geduldig, liefdevol en goed. Wie gehoor geeft aan Gods oproep en met hart en ziel erop uit is om Gods zegen te ontvangen, die zal merken dat God medelijden zal tonen en dat Hij in plaats van straffen weer zal willen zegenen.

PRAYER (Gebed: spreek met God over wat je hebt geleerd)
Heer, wat toont U steeds veel geduld met ons. Wanneer wij eigen en verkeerde wegen gaan , roept U steeds weer op om U te zoeken. U bent er niet op uit om ons te straffen. U wilt ons veel liever zegenen. Heer, geef dat wij Uw oproep niet in de wind slaan. Geef dat wij U steeds zoeken en alles alleen van U alleen verwachten. Laat ons uit zijn op Uw zegen. Geef dat ons leven niet beheerst wordt door leugen en bedrog, maar dat we ons laten leiden door liefde en recht. Heer, toon ons Uw ontferming, laat ons niet gaan zonder Uw zegen. Amen.

Hillie Snoeijer
Leef je geloof

BOEKENTIP: BEVRIJDENDE LIEFDE (FRANCINE RIVERS)
Voor wie meeleest met de bijbelstudieserie over Hosea (en natuurlijk voor iedereen die van lezen houdt), kan ik het boek "Bevrijdende Liefde" van Francine Rivers aanbevelen. Het is heel mooi om dit boek te lezen naast de bijbelstudie over Hosea. Francine plaatst met deze roman het bijbelverhaal van Hosea tegen de achtergrond van de negentiende eeuw. De onvoorwaardelijke liefde van Michael Hosea voor Angel laat zien hoever God gaat in Zijn liefde voor ons. Heeft Gods onvoorwaardelijke liefde het verzet in jouw hart al doen smelten? Staat jouw hart al open om Gods liefde te ontvangen en te beantwoorden? Een aanrader om te lezen!


Koop bij bol.com

Cadeauwinkel




Boeken nodig? Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/product
dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik een deel van de verkoopopbrengst ontvang.
Gun mij dit voordeel en bestel je boeken via mij.
Hartelijk dank daarvoor!

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts:

Steun Leef je geloof met je aankoop bij Bol.Com

bol.com Partner Koop bij bol.com
Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/produkt dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik daar een kleine provisie voor krijg.
Gebruik de "Koop bij Bol.Com"-button om naar de site van Bol.Com te gaan.
Bedankt voor je bestelling via mij!