26/03/2019

Trouwe liefde, Hosea 6:1-3

Leef je geloof, Hillie Snoeijer, Hosea 6:1-3



















WEEK 3 DAG 2
LEES: Hosea 6:1-3, Klaagliederen 3:22-24, 1 Petrus 5:6-7
SOAP: Hosea 6:1-3


Ik volg samen met andere vrouwen de bijbelstudie Trouwe liefde van Love God Greatly over het Bijbelboek Hosea. Dit is de SOAP die ik naar aanleiding daarvan gemaakt heb. Je kunt het gebruiken voor je eigen studie over Hosea.

SCRIPTURE (Schrift: noteer het betreffende bijbelvers, eventueel in meerdere vertalingen)
  • Hosea 6:1-3
    Nieuwe Bijbelvertaling:
    ‘Kom, laten wij teruggaan naar de HEER! Hij heeft ons verscheurd, hij zal ons genezen; de hand die sloeg, zal ons verbinden. Hij redt ons na twee dagen van de dood, de derde dag doet hij ons opstaan: in zijn nabijheid zullen wij leven.Dan zullen wij hem kennen, ernaar jagen om de HEER te kennen. Even zeker als de dageraad zal hij komen, hij komt naar ons als milde regen, als de lenteregen die de aarde drenkt.’

    Bijbel in gewone taal: De Israëlieten zeggen tegen elkaar: ‘Kom, laten we terugkeren naar de Heer. Hij heeft ons geslagen, hij heeft ons pijn gedaan. Maar hij zal onze wonden verzorgen en ons weer beter maken. Binnenkort geeft hij ons een nieuw leven. Dan zullen we veilig zijn bij hem. Laten we onderzoeken wat de Heer van ons wil, zo snel mogelijk. Want hij komt naar ons toe! Dat is zeker, net zo zeker als het ’s ochtends licht wordt. Als de Heer komt, is hij weer goed voor ons, zoals regen goed is voor droog land.’

    Basisbijbel: [De Heer zegt: "Ooit zal Israël zeggen:] 'Kom, laten we weer naar de Heer teruggaan! Hij heeft ons [volk] wel verscheurd, maar Hij zal ons ook weer heel maken. Hij heeft ons wel geslagen, maar Hij zal onze wonden ook weer verbinden. Over twee dagen zal Hij ons nieuw leven geven. Op de derde dag zal Hij ons weer doen opstaan. Dan zullen we dicht bij Hem mogen leven. Ja, dan zullen we de Heer kennen. Dan zullen we ons uiterste best doen om Hem werkelijk te kennen. Hij zal komen en zijn licht zal op ons gaan schijnen. Dat is net zo zeker als dat morgen de zon weer opkomt. Hij zal [eerst] komen als een verwoestende stortregen. Maar [daarna] ook als de zachte regens die in de lente en de herfst het land vochtig maken.' "
OBSERVATION (Observatie: noteer een aantal dingen die je opvallen)
Het is niet helemaal duidelijk wie er in dit gedeelte aan het woord is: Hosea, het volk, God? Het zou een aansporing van Hosea tot het volk kunnen zijn om terug te keren tot God. De Bijbel in gewone taal geeft het weer als zijnde een uitspraak van het volk wat ze op dat mment tegen elkaar zeggen. En de Basisbijbel geeft het weer als zijnde iets waarvan God zegt dat Israël dat ooit in de toekomst zal zeggen.

Opvallend is het grote vertrouwen dat in dit gedeelte naar voren komt dat God het volk bij hun terugkeer zal genezen en herstellen. Hij heeft hen geslagen, maar Hij zal hun wonden verzorgen en genezen. Hij zal hen nieuw leven geven en hen weer doen opstaan. Er wordt zonder meer vanuit gegaan dat ze dan weer dicht bij God mogen leven. Dan zullen ze de Heer kennen, ernaar jagen Hem te kennen. God zal hen weer opzoeken. Daar zijn ze ten volle van overtuigd. Dit te weten spoort hen aan om tot God terug te keren en hun uiterste best te doen om Hem te leren kennen.
Ik vond dit wel opvallend, omdat we vaak eerder uit zelfbescherming geneigd zijn om uit de buurt te blijven van wie ons pijn gedaan heeft of gekwetst heeft. Maar hier lees je dat niet. Hier is er het volle vertrouwen, dat de HEER die hen pijn heeft gedaan, hen zal herstellen en genezen wanneer ze naar Hem teruggaan. Hosea geeft hoop aan hen die zich met berouw tot God wenden. God zal zich weer over hen ontfermen.

In een verklaring las ik het volgende dat ik wel mooi vond: "Hosea zegt tot degenen die de HEERE van harte vrezen, dat zij niet hoeven te wanhopen als de HEERE Zijn aangezicht van het volk verbergt. Zelfs al merken ze niets meer van Gods gunst, dan kunnen ze toch met een gerust hart op Zijn goedheid blijven hopen. Ook als we de dood in de ogen zien, moeten we rustig blijven geloven dat het leven ons bereid is.
De profeet Hosea geeft ook de zwaar gestrafte zondaren hoop op vergeving. We mogen vast vertrouwen dat God ons in genade zal aannemen als we met oprecht berouw over onze zonden tot Hem terugkeren. Want zonder geloof in de vergeving va onze zonden zal er nooit sprake zijn van een hartelijke bekering tot God."

Beelden die gebruikt worden zijn die van de komende dageraad en van milde lenteregen.
-Zo zeker als de dageraad zal komen, zo zeker zal de Heer naar hen toekomen.
-De lenteregen is goed en heilzaam voor het droge land. Het zorgt ervoor dat het land weer tot leven komt. God kwam eerst als een verwoestende stortregen, maar straks zal de HEER weer komen als een milde lenteregen. Hij zal weer goed zijn voor zijn volk. Het volk zal weer tot leven komen en leven met haar God.

Klaagliederen 3: 22-24 Het is te danken aan Gods trouwe goedheid dat niet allen zijn gestorven. Omdat het volk zijn eigendom is, daarom zal Hij hen redden.

1 Petrus 5:6,7 Een oproep om God van harte te gehoorzamen. Dan zal Hij jullie eren als daarvoor het juiste moment gekomen is.

APPLICATION (Toepassing: Wat betekent dit voor vandaag en voor mij?)
Jaag ernaar om de HEERE te kennen. Doe elke dag moeite om met Zijn Woord bezig te zijn, zodat je Hem steeds beter leert kennen. Jaag ernaar om te groeien in het kennen van Hem. Nader tot God, dan zal Hij tot jou naderen.

Wanneer je zondigt, hoef je niet bang te zijn om daarmee naar God te gaan. Je mag erop vertrouwen dat wanneer jij met berouw bij Hem komt, Hij je zijn goedheid zal tonen. Hij wil je genezen en herstellen en je graag vergeven. Ga naar Hem en koester je in Zijn gunst en goedheid.

PRAYER
(Gebed: spreek met God over wat je hebt geleerd)
Heer, dank U wel dat we er zeker van mogen zijn dat U niet voor altijd boos op ons blijft wanneer wij gezondigd hebben. Wanneer wij onze zonden voor U belijden dan wilt U ons graag vergeven en ons herstellen en genezen. Heer, wil ook als de milde lenteregen in mijn leven zijn. Doordrenk wat droog is in mijn leven, zodat ik mag groeien en bloeien voor U. Heer ik wil U meer en meer leren kennen. Dank U wel dat U daarvoor Uw Woord hebt gegeven. Ik mag U kennen en ontmoeten in Uw Woord. Dank U wel voor Uw goedheid in mijn leven. Ik wil leven met U. Amen

Hillie Snoeijer
Leef je geloof

BOEKENTIP: BEVRIJDENDE LIEFDE (FRANCINE RIVERS)
Voor wie meeleest met de bijbelstudieserie over Hosea (en natuurlijk voor iedereen die van lezen houdt), kan ik het boek "Bevrijdende Liefde" van Francine Rivers aanbevelen. Het is heel mooi om dit boek te lezen naast de bijbelstudie over Hosea. Francine plaatst met deze roman het bijbelverhaal van Hosea tegen de achtergrond van de negentiende eeuw. De onvoorwaardelijke liefde van Michael Hosea voor Angel laat zien hoever God gaat in Zijn liefde voor ons. Heeft Gods onvoorwaardelijke liefde het verzet in jouw hart al doen smelten? Staat jouw hart al open om Gods liefde te ontvangen en te beantwoorden? Een aanrader om te lezen!


Koop bij bol.com

Cadeauwinkel




Boeken nodig? Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/product
dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik een deel van de verkoopopbrengst ontvang.
Gun mij dit voordeel en bestel je boeken via mij.
Hartelijk dank daarvoor!

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts:

Steun Leef je geloof met je aankoop bij Bol.Com

bol.com Partner Koop bij bol.com
Ik ben partner van Bol.Com.
Dat betekent dat voor ieder boek/produkt dat jij via mij koopt bij Bol.Com,
ik daar een kleine provisie voor krijg.
Gebruik de "Koop bij Bol.Com"-button om naar de site van Bol.Com te gaan.
Bedankt voor je bestelling via mij!